Page content

Ademhalen tijdens het hardlopen

article content

Ademhalen tijdens het hardlopen

Ademhalen en hardlopen

Ademhalen gaat vanzelf, iets wat zonder onderbreking gebeurt. Waarschijnlijk denk je daar het grootste gedeelte van de dag niet eens over na. Maar adem je eigenlijk ook op een efficiënte manier? Dat is een vraag die ik mijzelf weleens stelde.

Ademhalingstechniek

Ik ben daardoor meer gaan letten op mijn ademhaling en ben zelfs een meditatietraining gaan volgen waarbij een speciale ademhalingstechniek werd toegepast. Hierdoor ben ik erachter gekomen dat ik eigenlijk maar een heel klein deel van mijn longcapaciteit gebruikte en soms ook veel te hoog ademde. Door steeds bewuster op mijn ademhaling te letten en via mijn middenrif in de diepste delen van mijn longen de zuurstof naar binnen te zuigen voelde ik me meer ontspannen en kwam ik vitaler mijn dag door.

Alveoli

De longblaasje of Alveoli zijn de uiteinden van de luchtpijptakjes en  zorgen ervoor dat CO2 wordt opgenomen en zuurstof wordt afgegeven zodat het bloed zich kan vullen met zuurstof en dit af kan geven in alle delen van het lichaam.

Ademhalen

Hardlopen

Tijdens het hardlopen vergeten we eigenlijk dat we moeten ademhalen en dat gaat ten koste van onze training of wedstrijd. Wanneer de ademhaling niet goed gebeurt dan kost dat veel energie terwijl je dit juist nodig hebt om te bewegen. Ik adviseer altijd om in een tempo te lopen waarbij het nog steeds lukt om door de neus ademen. Het voordeel hiervan is ook dat de neushaartjes de lucht zuiveren. Daarnaast ontstaat hiermee een circulatie in de ingeademde lucht waardoor de zuurstof dieper in de longen komt.

Oefeningen

Thuis kun je verschillende ademhalingsoefeningen doen die je kunnen helpen tijdens het hardlopen. Een van de technieken die ik thuis toepas is de 5-5-5-5 ademhaling. Je ademt 5 tellen in , houdt 5 tellen de zuurstof vast, ademt 5 tellen uit houdt om vervolgens weer 5 seconden vast te houden. Doe deze oefening dagelijks ongeveer 5 minuten en je zult merken dat je daardoor steeds makkelijker en dieper gaat ademhalen tijdens het hardlopen. Je krijgt meer zuurstof in je bloed en je voelt je daardoor vitaler na je training. Goed ademhalen is niet alleen belangrijk voor een gezond lichaam het zorgt er ook nog eens voor dat je je uiteindelijk gelukkiger voelt!

 

Comment Section

1 reactie op “Ademhalen tijdens het hardlopen


Door meike op 4 juni 2015

Mooi artikel, Niels! Ik ga de oefening meteen nu doen ter voorbereiding op t hardlopen straks!

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.