Page content

Op blote voeten hardlopen, enjoy barefoot running!

article content

Op blote voeten hardlopen, enjoy barefoot running!

Waarom lopen op blote voeten goed is!

Regelmatig op blote voeten lopen is goed voor de ontwikkeling van je voeten. De verschillende ondergronden waar je op loopt stimuleren je voeten elke keer weer op een andere manier. Ook wordt het verschil in temperatuur steeds waargenomen. Zelf heb ik bijna nooit meer koude voeten omdat de bloedsomloop constant gestimuleerd wordt, wat zorgt voor warme voeten. Het stimuleert het hart, de bloedsomloop en regelt ook de bloeddruk. De voeten krijgen steeds prikkels te verwerken en krijgen een sensorische feedback vanuit de hersenen.

Ook voel je je door het lopen op blote voeten meer verbonden met de aarde waardoor je ook meer waarneemt. Bijvoorbeeld het kriebelen van gras of de warmte van zand op een zonnige dag kan een sensationeel gevoel geven!

De anatomie van de voet is werkelijk een prachtig stuk werk:

blote voeten

 

 

Het grote nadeel van het dragen van schoenen is dat je de spieren in je voeten verzwakt. De steun die schoenen geven aan je voeten nemen als het ware de functie van de spieren over. Daarnaast worden je voeten teveel verpakt in een schoen waardoor de tenen zich niet meer los van elkaar kunnen bewegen en je je voeten niet meer goed kunt afrollen tijdens het lopen. Door veel (of altijd ) op blote voeten te lopen worden al die spieren in de voeten, maar ook onder andere je kuitspieren en achillespees getraind. Je voetboog verbetert zich tot zijn oorspronkelijke status. Op den duur zul je merken dat je steeds minder of geen last meer hebt van blessures.

Let erop dat je het hardlopen op blote voeten wel rustig opbouwt om de voeten en ook de rest van het lichaam langzaam te laten wennen aan een andere manier van hardlopen. Daarnaast is het belangrijk om dit te doen onder begeleiding van een professionele hardloopcoach. Tijdens mijn Natural Running trainingen kan ik je helpen bij een juiste hardloophouding wat essentieel is als je op blote voeten wilt gaan lopen. Hoe je dit het beste kunt opbouwen komt uitgebreid aan bod. Als je te hard van stapel loopt dan kunnen er problemen ontstaan aan de plantaire fasciitis (voetboog) en aan het spronggewricht. Verder is het goed om te letten op de tenen. Hier kan het probleem van Morton voorkomen.

Morton’s teen

In dit geval is de eerste teenkootje (phalange) van de grote teen korter dan de eerste van de tweede teen. Nu komt er meer druk te staan op de tweede teen, terwijl het bot van de grote teen dikker is en daardoor ook meer druk kan hebben. Het kan voorkomen dat je dan problemen krijgt bij de bal van de voet. Morton’s teen  kan ook voorkomen tussen de 3e en 4e teen.

Morton's teen

 Massage

Je moet zuinig zijn op je voeten. Een groot deel van de dag sta en loop je en zeker als je dan nauwe schoenen aantrekt  of schoenen met hoge hakken belast je de voeten enorm. Daarom is het goed de voeten regelmatig te masseren en een lekker voetenbad te nemen. Met een massage van de voeten stimuleer je de zenuwuiteinden en bevorder je de bloedsomloop.

Enthousiast geworden? Bouw het lopen op blote voeten altijd op, begin rustig door elke dag een stukje te wandelen op een zachte ondergrond en doe dit steeds langer. Denk dus niet dat je je schoenen uit kunt gooien en weg kunt rennen op blote voeten. Doe dit altijd onder begeleiding want dan kun je de voordelen ervan echt ervaren en misschien wil je niet anders meer!

 

Comment Section

3 reacties op “Op blote voeten hardlopen, enjoy barefoot running!


Door Marliecke Kwast op 14 februari 2017

Mag ik jouw mooie blote voeten foto plaatsen op mijn website van de Tenenlezeres van Tilburg? In ruil wil ik je vertellen wat ik over jouw karakter kan lezen in de foto als je dat wilt.


Door Niels op 24 februari 2017

Hallo Marliecke, je mag de foto gebruiken op je website maar wel graag met naamsvermelding!
Ik ben benieuwd wat je kan lezen in die van mij….
groeten Niels


Door Ruth Langemeijer op 22 september 2014

Kijk een man naar mijn hart 🙂 Ik kan me als blootsvoets loper/rennen/happy lifestyle women helemaal vinden in je verhaal. Mooi en duidelijk uitgelegd. Voor iedereen een must, free your feet en ga lekker voelen en ervaren wat de grond met je doet.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.