Page content

De coach

De coach

Wie is de Natural Running Coach

Ik ben Niels Kunzel en loop inmiddels al weer 35 jaar hard.

Door deze ervaring ben ik mij gaan specialiseren in Natural Running en Barefoot Running en combineer ik dit met de kennis van het menselijk lichaam door mijn werkzaamheden als masseur. Ik loop intussen al zeven jaar bijna het hele jaar door op blote voeten en ook hardlopend gebeurt dat zeer regelmatig. Ik ervaar dat het de spieren, gewrichten en pezen in mijn enkels en voeten sterker heeft gemaakt en door het directe contact met de aarde loop ik bewuster en voel ik mij vitaler.

Ik heb vroeger diverse hardloopschoenen versleten. Deze schoenen werden steeds geavanceerder, met meer demping, pronatiecorrectie en steun aan de voet. Ik merkte dat ik juist daardoor meer blessures begon te krijgen. Zo’n 10 jaar geleden kreeg ik tijdens een training last van mijn Achillespees en als natuurlijke reactie trok ik mijn schoenen uit en ging ik op mijn blote voeten verder. Wat mij toen verbaasde was dat ik geen last meer had van mijn achillespees! De pijn verdween en ik heb daarna nooit meer traditionele hardloopschoenen aangetrokken!

Ik ben op zoek gegaan naar diverse literatuur hierover en mijn vermoeden werd bevestigd. Door de moderne hardloopschoen is de hardloper zich niet bewust van zijn landing en zodoende landt hij op zijn hiel. Deze landing op de hiel geeft een veel grotere schokbelasting op de voet, knie, enkel -en heupgewricht. Dit in tegenstelling tot de meer natuurlijke landing op de bal van de voet. Natuurlijk zijn er momenten waarop ik ook op schoenen loop, maar voor mij zijn dat tegenwoordig minimalistische hardloopschoenen die mij nog steeds het gevoel geven op blote voeten te lopen.
Doordat ik natuurlijk hardloop, ook wel de Barefoot style genoemd, ben ik de laatste 10 jaar blessurevrij.

Ik voel het als mijn missie om:

  • Hardlopers te helpen om Natural Running onder de knie te krijgen zodat zij moeiteloos, efficiënter en blessurevrij leren hardlopen
  • Hardlopers bewust te maken van het belang om Barefoot of met minimalistische hardloopschoenen hard te lopen

Ik ben de eerste gecertificeerde Vivobarefoot trainer in Nederland en deed mijn opleiding in Londen bij Lee Saxby.
Dit is een van de beste trainers op het gebied van Barefoot en Natural Running en tevens gespecialiseerd in de biomechanica.