Page content

Functionele kleding voor het rondje hardlopen

article content

Functionele kleding voor het rondje hardlopen

Functionele kleding voor het hardlopen

 

Tijdens het hardlopen kan je willekeurig iets aantrekken dat je in je kledingkast hebt liggen. Totdat je gaat zweten of nat wordt van de regen, dan ben je blij dat je functionele kleding hebt aangeschaft voor je hardlooprondje. We spreken van functionele kleding als het ademend is en ervoor zorgt dat het zweet goed wordt afgevoerd. Zelf trek ik op frisse dagen tijdens mijn rondje hardlopen als eerste laag een strak, mouwloos shirt aan en daaroverheen nog een shirt welke het zweet goed opneemt. Op een koude en/ of regenachtige dag trek ik een jack aan dat optimaal beschermt tegen de wind en tegen de regen. Mijn shirts en broeken die zijn voorzien van een DWR-finish wat fijn is voor een korte regenbui, het water loopt er snel vanaf en je blijft niet met een natte broek of shirt rondlopen.

Ik adviseer om tijdens koudere perioden gebruik te maken van een drie-lagensysteem, een systeem gebaseerd op het gebruik van drie verschillende functionele kledinglagen. Elke laag moet  samengesteld zijn uit materialen die het beste passen bij hun functie, daarnaast is het belangrijk dat de drie lagen optimaal samen werken.

Laag 1: functionele onderkleding
Als je hardloopt produceert je lichaam warmte. Wanneer deze warmte niet goed wordt afgevoerd, ontstaat er transpiratie. Functionele onderkleding zorgt voor een snelle afvoer van transpiratievocht.
 


De binnenzijde zorgt voor een snelle opname van transpiratievocht, terwijl vochtafstotende eigenschappen het vocht als het ware naar de volgende laag duwen. Om een optimale afvoer van transpiratievocht te bevorderen, is het belangrijk dat functioneel onderkleding goed op het lichaam aansluit. 
Isolatie is een ander belangrijke eigenschap van onderkleding. Technisch ondergoed isoleert veel beter dan bijvoorbeeld katoen.

Laag 2: isolerende tussenlaag

De tweede laag zorgt ervoor dat je lichaam niet afkoelt doordat het lichaamswarmte vast houdt. Tegelijkertijd zorgt het tijdens het hardlopen voor de afvoer van overtollige lichaamswarmte. 
 Transpiratie wordt zo snel mogelijk naar de buitenste laag overgebracht, zodat het daar kan verdampen.
 De materialen die worden gebruikt moeten beschikken over eigenschappen die warmte en vochttransport mogelijk maken.
 


Laag 3: beschermende buitenlaag
De buitenste kledinglaag beschermt je tegen weer en wind. Het is belangrijk dat de buitenste kledinglaag winddicht en ademend
 waterdicht is.
Wind heeft een sterke invloed op je gevoelstemperatuur. Om ervoor te zorgen dat je niet afkoelt door de wind, is het belangrijk dat een jack winddicht is. In principe zijn alle waterdichte jacks ook winddicht.
 

Er kan condensvorming aan de binnenzijde van een jack ontstaan als je lichaamswarmte die ontstaat door het hardlopen niet goed wordt afgevoerd. In een waterdicht jack wat niet ademt, word je dus nat via de binnenkant van het jack. Daarom is het belangrijk dat een jack goed ademt om de overtollige warmte af te voeren.
De kleding van INOV-8 is gemaakt voor atleten die goede bescherming nodig hebben en die tijdens alle weersomstandigheden naar buiten gaan. Het beschermt je goed tegen kou en regenen ook op een warme dag is de bescherming goed doordat de kleding een UV50+ of UV20+ coating heeft. Het heeft een uitstekende pasvorm en is lichtgewicht. De kleding is ademend zodat zweet snel wordt afgevoerd.

Functionele kleding voldoet aan de volgende voorwaarden:

  •  Polygiene techniek verwerkt in de  kleding is gebaseerd op zilverzout, dit is zeer effectief anti-bacterieel. Het stopt bacteriën om zicht vast te zetten in het materiaal en houdt daarmee vervelende geurtjes tegen.
  • Primaloft is ontworpen om warm te blijven, is waterdicht en lichtgewicht.
  • DWR finish (Dry Water Repellent) maakt de kleding waterafstotend, vaak gebruikt in combinatie met stoffen die waterdicht zijn en ademend.
  • Pertex Quantum is een stof die uitermate licht van gewicht is en daarnaast zeer goed ademend. Vaak gebruikt in combinatie met een DWR finish

    waterdichte functionele kleding

    Waterdicht en ademend jack van INOV-8

Comment Section

0 reacties op “Functionele kleding voor het rondje hardlopen

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.