Page content

Traditionele hardloopschoenen voorkomen geen hardloopblessures

article content

Traditionele hardloopschoenen voorkomen geen hardloopblessures

Hardloopblessures door traditionele hardloopschoenen

Tijdens de jaren 70 vond een massale populariteit van het hardlopen plaats. Het zal je dus niet verbazen dat tijdens deze periode de moderne hardloopschoen werd geïntroduceerd. Vanaf dat moment steeg ook het aantal hardlopen-gerelateerde blessures met 50% tot 80% per jaar. Sinds het bestaan van de moderne hardloopschoen is het aantal hardloopblessures niet afgenomen  en wordt er regelmatig gesteld dat wetenschappelijk bewijs voor het gebruik van moderne hardloopschoenen ontbreekt. Barefoot running of hardlopen op minimalistische schoenen zou een logisch en effectief alternatief zijn.

Schoenfabrikanten

Fabrikanten beweren dat schoentechnologieën als een verhoogde hiel, pronatiecontrole en schokdemping effectief zijn. Daarnaast zouden goede hardloopschoenen van belang zijn om blessurevrij te kunnen hardlopen. Dit is echter geen noodzakelijke voorwaarde, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van sportarts Steef Bredeweg van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Uit de studie van Bredeweg blijkt dat er in de wetenschappelijke literatuur geen bewijs is dat goede hardloopschoenen blessures voorkomen. Volgens Bredeweg hebben fabrikanten van hardloopschoenen consumenten dan ook misleid met hun gezondheidsclaims: ‘Goede hardloopschoenen voorkomen geen blessures. Zij bieden slechts een schijnzekerheid waardoor blessures juist in de hand gewerkt worden!’ 

Blessures

Hardlopen is een populaire sport die bijna overal en door iedereen gedaan kan worden. Miljoenen mensen lopen regelmatig hard en het is goed voor de gezondheid. Maar de keerzijde is dat hardloopblessures veel voorkomen. De meeste overbelastingsblessures in het hardlopen ontstaan ten gevolge van trainingsfouten: te ver, te snel en te vaak. Overbelasting en eerdere blessures zijn volgens Bredeweg de enige twee factoren die het risico op blessures duidelijk vergroten. Bredeweg onderzocht enkele risicofactoren bij het ontstaan van hardloopblessures en het effect van meerdere methoden om hardloopblessures te voorkómen.

Schokbelasting

Bredeweg bestudeerde het effect van een voorbereidingsprogramma voor beginnende lopers om hardloopblessures te voorkomen. Altijd was gedacht dat beginnende lopers die nog niet eerder een sport met schokbelasting hadden beoefend, een grotere kans op hardloopblessures hebben. Een specifiek programma waarmee zij via wandel- en huppeloefeningen aan de schokbewegingen konden wennen, liet echter geen verschil zien in het aantal blessures.

 Asymmetrie geen risicofactor

Asymmetrie wordt vaak gezien als een mogelijke risicofactor voor hardloopblessures. Een asymmetrie tussen linker- en rechterbeen zou er voor kunnen zorgen dat het ene been aan meer belasting blootstaat dan het andere, waardoor het ene been gevoeliger is voor overbelastingblessures. De resultaten van het onderzoek van Bredeweg laten echter zien dat asymmetrie tijdens het hardlopen heel normaal is en dat de mate van asymmetrie geen effect heeft op het ontstaan van blessures.

Bredeweg vergelijkt de vraag naar het ontstaan van hardloopblessures met de zoektocht naar de Heilige Graal. Volgens hem zijn er slechts twee aantoonbare risicofactoren, namelijk overbelasting en een eerdere blessure. Hij pleit voor meer onderzoek om hardloopblessures te voorkomen. ‘Het gaat daarbij vooral om onderzoek naar omstandigheden en voorwaarden waaronder een beginnende hardloper een nieuwe stap in zijn trainingsschema kan maken. Als we meer weten over het effect van bijvoorbeeld spierpijn en het algemene gevoel na inspanningen, kunnen we hen in de toekomst beter adviseren om de hardloopsport veilig en verantwoord te blijven beoefenen’.

 

Drs Steef Bredeweg (Harderwijk, 1964) studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij promoveerde op 2 april. Hij verrichtte zijn onderzoek in het Sportmedisch Centrum van het UMCG. Zijn onderzoek werd mede mogelijk gemaakt door Zon MW. De titel van zijn proefschrift isRunning related injuries. The effect of a preconditioning program and biomechanical risk factors’. Bredeweg werkt als chef de clinique in het Sportmedisch Centrum van het UMCG. 

 

 

Comment Section

2 reacties op “Traditionele hardloopschoenen voorkomen geen hardloopblessures

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.