Page content

Lichaamsbewustzijn en uitgebreide bodyscan

article content

Lichaamsbewustzijn en uitgebreide bodyscan

Lichaamsbewustzijn is luisteren naar je lichaam

Hoe lang is het geleden dat je echt goed naar je lichaam hebt geluisterd. Voelen wat er in je lichaam gebeurt, waarom heb je ergens pijn of voelt het oncomfortabel? Het is heel goed om regelmatig even een bodyscan te doen om het lichaamsbewustzijn te vergroten. Ook voordat je gaat hardlopen is het goed om dit even te doen. Je wordt zo je steeds beter en sneller bewust van wat er zich afspeelt in je lichaam. Een snelle scan vlak voor het hardlopen kan je doen door te gaan staan met je ogen gesloten en dan je aandacht langs je hele lichaam te brengen. Je begint vanaf je voeten tot je kruin.

Bodyscan

Een uitgebreidere bodyscan vergroot je lichaamsbewustzijn en dit kun je gewoon thuis doen door op de grond te gaan liggen. Je sluit je ogen en na een diepe ademhaling ga je op een rustige manier je hele lichaam langs. Dit gaat als volgt; je begint bij de voeten en je spant de spieren in je tenen aan; dit houd je even vast en dan na 10 seconden laat je los. Dit doe je zover mogelijk bij de hele voet en daarna doe je hetzelfde bij de benen. Zo kan je bijna alle spieren in je lichaam aanspannen en weer ontspannen en dan waarnemen wat dat met je lichaam doet.

Natural Running is in het NU zijn

Tijdens het lopen is het goed je steeds bewust te zijn van wat je doet. Hardlopen is in het nu zijn! Het is daarom goed je regelmatig af te vragen hoe je je voeten op de grond plaats. Zet je voeten in de richting van waar je heen gaat en voel hoe je landt op de grond. Kijk dan  hoe je de armen beweegt. Zijn ze in een hoek van ongeveer 90 graden en bewegen ze naast het lichaam? Vraag je ook regelmatig af of het lichaam rechtop en ontspannen is. Door dit regelmatig te doen vergroot je het lichaamsbewustzijn en maak je ook tijdens het hardlopen een goed contact met je lichaam.

Contact met de aarde

Een goede manier om je lichaamsbewustzijn te vergroten is om dagelijks bijvoorbeeld bij zonsopgang of ondergang een tijdje met je blote voeten op de aarde te zijn! Dit wordt ook wel “Earthing” genoemd. De negatieve elektronen van de aarde zijn in staat de positieve vrije radicalen in je lichaam (die vaak de oorzaak zijn van ontstekingen) te neutraliseren. Dit werkt ook goed om alle straling die zich in je lichaam opbouwt door wifi, mobiele telefoon, etc. te laten wegvloeien. Gebruik deze tips om je bewust te worden van je lichaam en daardoor bewuster te leren hardlopen. Je zult merken dat dit een positief effect heeft op je lichaam en je je daardoor vitaler gaat voelen.

Comment Section

1 reactie op “Lichaamsbewustzijn en uitgebreide bodyscan


Door Ludka Vloemans op 18 maart 2015

Mooi Niels!! Ik sta helemaal achter je verhaal. Groetjes, Ludka

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.