Page content

article content

Luisteren naar je lichaam voordat je gaat hardlopen

Waarom luisteren naar je lichaam

Vorige week werd mij duidelijk hoe belangrijk het is om naar je lichaam te luisteren en niet te blijven doorlopen met pijn. Wij zijn zo snel geneigd om maar door te jakkeren in het leven, ook als het om sport gaat.

Komende zondag is de marathon van Amsterdam. Ik had mijzelf ingeschreven voor de halve om samen met 20 anderen deze op blote voeten af te leggen.

Amsterdam

Blessure

Maar toen begon enige tijd geleden de pijn in mijn linkerschouder die ik toeschreef aan de zware tas die ik soms draag naar mijn werk. Ondanks de pijn ben ik toch gaan hardlopen want ja, ik moet toch trainen voor die halve marathon samen met mijn collega-barefoot runners! De pijn veranderde na een aantal dagen in pijnlijke steken van mijn nek naar mijn schouder en bovenarm. Ik was niet meer in staat om hard te lopen omdat de armbeweging die nodig was voor een goede manier van hardlopen niet meer mogelijk was. Als ik eerder gehoor had gegeven aan de pijn in plaats van te denken dat het wel weer over zou gaan dan had ik nu niet met een volledig onbruikbare arm op de bank gezeten. Op aandringen van mijn vrouw heb ik uiteindelijk de osteopaat gebeld en hij constateerde een ontsteking in mijn nek met daarbij het zure advies om voorlopig niets meer te doen! Niets? Zelfs niet een klein rondje in dat favoriete bos? “Nee” was het antwoord en daar stond ik dan, met een zere arm en dat teleurgestelde gevoel dat ik niet mee kon doen aan de halve marathon. Had ik nu maar eerder geluisterd naar de signalen van mijn lichaam….

Door de ontsteking die voortkomt uit mijn nek heb ik nu pijnuitstraling in mijn linkerschouder en tintelingen in mijn hele arm. Het is verhard en heeft nog een flinke behandeling nodig. Ik zie dit als een harde les om beter te luisteren naar mijn lichaam en niet maar door te blijven gaan omdat ik anderen niet wil teleurstellen. Maar vooral dat ik leer luisteren naar mijn lichaam want als hardloper is dat heel belangrijk.

Tip

Dit is dan ook mijn advies aan jou, wees ook eens een dagje niet de tough guy of de wonder women en sta stil bij je lichaam. Doe regelmatig een bodyscan en wees bewust van je manier van lopen. Zeker na een blessure is het wijs om langzaam op te bouwen en niet te snel te gaan. Want luisteren naar je lichaam is de eerste stap naar gezond hardlopen.

Comment Section

0 reacties op “Luisteren naar je lichaam voordat je gaat hardlopen

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.