Page content

article content

Een hoger pasritme voor een natuurlijke efficiënte loopstijl

Pasritme

Om Natural Running onder de knie te krijgen is het pasritme een belangrijk onderdeel.

Een goed en hoog pasritme gaat namelijk gepaard met een efficiëntere loopstijl. Door een hoger ritme verbruik je minder energie. Dit komt omdat je bij een hoger ritme korter op de grond bent. Bijkomend voordeel is dat je nu sneller op je middenvoet landt wat voor minder impact op je lichaam zorgt en daarmee de kans op blessures aanzienlijk wordt verkleind.

Door kleinere pasjes te maken wordt het makkelijker om in een hoog ritme te lopen. Het is handig om op deze manier te gaan lopen als je voor het eerst begint met hardlopen of terugkomt na een blessure. Omdat je toch weer rustig op moet bouwen kun je beter meteen een andere loopstijl aannemen en gaan wennen aan het lopen in een hoger pasritme.

Hoe meet je je pasritme.

Je kunt bijvoorbeeld gedurende 1 minuut de landing van je rechtervoet tellen. Wanneer dit lager is dan 85 dan is het handig om een metronoom te gebruiken. Deze kun je instellen op een dubbele frequentie en dit geleidelijk aan naar een hoger ritme instellen. De metronoom zorgt ervoor dat je in een gelijk pasritme blijft lopen, los van de snelheid die je loopt. Een ideaal pasritme ligt tussen de 170 en 185 en is afhankelijk van snelheid, gewicht, leeftijd en het terrein waarop je loopt.

Maar als je rond de 160 passen per minuut of minder zit, terwijl je toch goed doorloopt, dan moet je oppassen dat je niet te grote passen maakt. Het maken van te grote passen wordt namelijk beschouwd als het grootste probleem van een te laag pasritme.

Wanneer je te grote passen neemt, rek je het voorste been ver vooruit, forceer je de knie en sla je de hakken als het ware de grond in. Daardoor neemt de kans op blessures ook toe. Het verhogen van je pasfrequentie is de makkelijkste en efficiëntste manier om overstrekking tegen te gaan.

Een metronoom is een handig hulpmiddel. Je kunt een app downloaden op je telefoon of een losse metronoom kopen en deze instellen op 180

Oefening

Starten met een goede oefening voordat je gaat hardlopen is touwtje springen. Als je het voor elkaar krijgt om vijf keer twee minuten touwtje te springen op een ritme van 180 beats dan wordt het makkelijker om gedurende 10 minuten op hetzelfde ritme een stukje hard te lopen en kan het verhogen van je loopritme ervoor zorgen dat je een betere hardloper wordt.

Comment Section

4 reacties op “Een hoger pasritme voor een natuurlijke efficiënte loopstijl


Door Ineke B op 6 november 2016

Kan het zijn dat je bij trailrunnen een (veel) hogere pasfrequentie hebt dan bij rennen op de weg? Ik heb normaal gesproken een pasfrequentie van tussen de 170 en 180, maar bij een pittige trailrun vandaag (veel klimmetjes) gaf mijn hardloophorloge een pasfrequentie van 316 aan, kan dat?


Door Niels op 9 december 2016

Sorry voor het late antwoord Ineke,
Zo’n hoge pasfrequentie lijkt mij bijna onmogelijk, dan moeten de benen wel heel erg snel bewegen. Zelfs als je afdaalt tijdens een trail kan het naar mijn idee nooit zo hoog worden.
Tussen de 180 en 190 is al best snel!

groeten Niels


Door Sandra Schonig op 26 oktober 2016

Er is ook een app van chi-running inclusief metronoom. Komt chi-running overeen met wat jij natural running noemt?


Door Niels op 9 december 2016

Hallo Sandra,
Excuses voor het late antwoord, ging iets mis op de site.
Natural Running en chi-running hebben veel overeenkomsten en ook verschillen. Net als Pose-running wat ook in de buurt komt.
Bij Natural Running of wel Born to Runcoaching is het lichaam veel meer recht op en elke landing en afzet is onder het lichaam, er is geen sprake van voorover hellen.

Groeten Niels

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.